Sannasabina

En bullfika

Förra helgen tror jag det var som jag satte igång att baka lite bullar det blev vaniljbullar av halva degen och toscabullar av resten om det blev gott? ohhhhja

Dessutom är det special vetemjöl i så lite bättre samvete har man ju =)

Här kommer receptet ialf!

18 BULLAR

Vaniljbullar

1 sats vetedeg, grundrecept

  • 1 msk kardemummakärnor
  • 3 dl mjölk
  • 50 g färsk jäst
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g mjukt smör
  • 1 ekologiskt ägg
  • 11-12 dl vetemjöl special

1 sats vaniljkräm

  • 5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 7 ekologiska äggulor
  • 1 1/2 dl majsstärkelse
  • 50 g mjukt smör

 

  1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöli taget och arbeta samman till en smidig deg.
  4. Jäs degen i bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut till önskade bullar.

Vaniljkräm

  1. Koka upp mjölk med delad och urskrapad vaniljstång i en kastrull. Lyft ur stången efter uppkoket.
  2. Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt.
  3. Slå över den heta mjölken under vispning.
  4. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning, häll över i en kall skål när blandningen tjocknat ordentligt.
  5. Smält smöret i den varma krämen under vispning, fortsätt vispa tills krämen är slät.
  6. Kyl vaniljkrämen i ett isbad eller i kylskåp.

Fyllning

  1. Dela degen i 18 bitar, forma dem till runda bullar och lägg dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Platta till dem lite och jäs under en bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Fyll vaniljkrämen i en spritspåse med en rundtyll, stick spritsen i varje bulle och fyll dem med lite vaniljkräm.
  5. Grädda bullarna gyllene imitten av ugnen i 7-8 minuter och låt dem svalna något. Pensla bullarna med smält smör och rulla dem i strösocker, utan att det hamnar strösocker på vaniljkrämen i mitten.
Toscabullar:
Ta halva degen och kavla ut lägg på fyllning:

Fyllning

50 g
smör
0.75 dl
farinsocker
1 dl
nötter – hackade
Rulla ihop och skär i lagom stora bullar och lägg i bullformar
Gör toscan:

Tosca

50 g
smör
1 dl
socker
1 msk
vetemjöl
1 msk
mjölk
50 g
flagade mandel
Och bred över bullarna sen in i ugnen samma som vaniljbullarna.
Sen är det bara att sätta på kaffet och bjuda in alla bullsugna på fika.
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats